CORPO-GAMBIARRA
Corpo-gambiarra: dance, costume and politics of the body
Doctoraatsproject
Promotors: Kathleen Coessens (KCA) en Pascal Gielen (UA)
Externe adviseur: Karla Girotto (PUC SP, BR)
Foto: Julia Naidin
(Residency at Casa Duna- Atafona, BR 2017)
Dit project onderzoekt de relatie tussen performer en kostuum, waarbij beide ambachten worden benaderd en de relatie tussen lichaam en materie wordt bemiddeld. Als we kostuum benaderen als een zintuiglijk-relationele entiteit met een agency, zou de verstrengeling van kostuum en lichaam dan nieuwe manieren kunnen bieden om materie waar te nemen via een zintuiglijk-relationele methode? En als deze ervaring het lichaam verplaatst naar een staat van voorlopige waarneming, hoe kan het dan een politiek lichaam creëren? Dit project zal dit politieke lichaam vooraf definiëren als corpo-gambiarra, geïnspireerd op het Braziliaanse begrip Gambiarra, dat in het dagelijks gebruik verwijst naar "geïmproviseerde oplossingen voor problemen" en in de taal van Tupi-Guarani "een voorlopig kamp in een onbekend gebied" benoemt.
Corpo-gambiarra zal de brandstof van het onderzoek zijn, belichaamd in verschillende outcomes: beginnend bij de educatieve praktijk door het verspreiden van mijn kostuum-gestuurde methodologie in een workshop voor dansers (RCA, Performact); volgend naar de theoretische verankering waar Braziliaanse auteurs en kunstenaars een centrale plaats innemen in het onderzoek; performatieve lezingen zullen de concepten funderen en een essay zal het eerste geraamte van de corpo-gambiarra methode uitwerken. Als performer zal ik een installatieperformance creëren, gevolgd door de publicatie van een boek. Gesteund door een internationale en transdisciplinaire klankbordgroep, wil dit onderzoek de noties van dans en kostuum en de territoria waarin ze worden geïnstalleerd uitbreiden vanuit een kritisch-duurzame praktijk, waarbij corpo-gambiarra als (politiek) instrument wordt gebruikt om dit te bereiken.
Renata Lamenza Epifanio
onderzoeker
Renata Lamenza Epifanio (BR/IT) navigeert tussen beeldende kunst, performance, dans, kostuums, onderzoek, moederschap en onderwijs. Ze voltooide haar Ba in Dance aan de Faculdade Angel Vianna, een Ba in Costume Design aan Senai Cetiqt en een MA in Costume Design aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (KAA). Haar project Talk to me is aan zijn 7e samenwerking bezig en werd onder andere opgevoerd in De Studio, Fountain Fest Festival en Queer Arts Festival, Antwerpen. Als performer werkte ze samen met Khadija El Kharraz Alami en Merel Servers.
Epifania houdt zich bezig met het uitbreiden van begrippen als kostuum en dans. Haar werk gebruikt kostuum als een zintuiglijke trigger en stelt het voor als een middel om te bewegen en als een instrument om een politiek lichaam te activeren. In haar installaties/performances speelt ze met de relatie tussen object-publiek en publiek-performer. Hierbij nodigt ze het publiek uit voor een onmiddellijke lichamelijk-zintuiglijke dialoog met het object en de performer, waarbij de hoofdrol wordt verplaatst van het werk zelf naar de relatie die wordt gecreëerd tussen het werk en de toeschouwer. Sinds 2018 is ze onderzoeker in de Schools of Arts van Antwerpen (Conservatorium en Academie) en heeft ze de volgende projecten gerealiseerd: Talk to me; Physicallity in the performing arts en TACTICS for a COLLECTIVE BODY . Sinds 2021 is ze artistiek coördinator van de Master in Dance aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (KCA).
Foto: Wannes Cré